Sveriges skyldighet att agera
Sveriges röstnedläggning: En problematisk neutralitet
I december 2022 antog FN generalförsamling en resolution som krävde ett slut på Israels ockupation av de palestinska områdena inom ett år. Samtidigt hänsköts frågan till Internationella domstolen (ICJ) i Haag för att få en juridisk bedömning om Israels ockupation av palestinskt territorium. I år konstaterade ICJ att Israels ockupation av palestinska territorier är ett tydligt brott mot internationell rätt.
FN:s generalförsamling har nu röstat igenom en resolution som uppmanar Israel att följa internationell lag och bl.a. dra tillbaka sina militära styrkor, omedelbart upphöra med all ny bosättning och evakuera alla bosättare från ockuperad mark. 124 nationer har röstat för resolutionen och 14 mot. Sveriges regering valde här att lägga ner sin röst.
Detta är moraliskt och politiskt problematiskt. Sverige har länge profilerat sig som ett land som står upp för mänskliga rättigheter och internationell rätt. Genom att lägga ner sin röst sände man signalen att Sverige inte fullt ut stöder det palestinska folkets rätt till självbestämmande eller upphörandet av den olagliga ockupationen.
Israel har tidigare ignorerat resolutioner från FN säkerhetsråd och generalförsamling. Genom att ignorera sådana beslut undergräver man hela systemet av internationell rättvisa och diplomati som FN och ICJ har byggt upp under decennier. Om Israel tillåts fortsätta sin ockupation utan konsekvenser innebär det att andra länder också kan bryta mot internationell rätt utan att hållas ansvariga.
Sveriges röstnedläggning var ett steg i fel riktning och riskerar att undergräva landets anseende som en stark försvarare av mänskliga rättigheter. När det handlar om så grundläggande frågor som frihet, rättvisa och mänskliga rättigheter, kan neutrala ställningstaganden vara moraliskt oacceptabla. Genom att följa och verkställa ICJ
beslut kan vi sätta press på Israel att avsluta en av de längsta pågående ockupationerna i modern historia. Detta är inte bara en fråga om rättvisa för palestinierna, utan en fråga om att upprätthålla internationell rätt och skydda grundläggande mänskliga rättigheter över hela världen.